life

life

resepi

Wednesday, January 9, 2013

cuaca wajah kita

environment minggu ini dan minggu lepas adalah menampakkan cuaca yang tidak berapa elok.  sume wajah2 yang ada menunjukkan rasa kemerajukkan a.k.a terasa ati...........
makanya pada pendapatan ai..mungkin elok kiranya ada perjumpaan dan berbincang dengan semua pihak apa yang menyebabkan cuaca di wajah masing2 mendung jer....
as for me, bukan x pernah terasa ati ataupun marah.cumanya selepas diluahkan kepada sahabat terdekat dan mendengar nasihat, it will be ok. ai boleh mentwistkan rasa marah itu.
selalu yang diingatkan pada diri sendiri
"kalau ai boleh bercakap pasal orang lain, kenapa orang lain tidak boleh bercakap pasal ai? itu hak dowang kan..."
just unfair la, kalau kita boleh luah rasa tidak puas ati kita tetapi orang lain x boleh.  sume orang pun x perfect kot.
n kadang - kadang ai akan bercakap depan orang tu sendiri apa yang ai tak puas ati. memang akan menimbulkan rasa marah orang tu pada waktu tu. but untuk jangka masa yang panjang, our relationship might be closer. unless dia tu jenis tak boleh kene tegur.
ai ada ja kawan time blajar dulu, hampir hari - hari kot kene dengar apa yang ai x puas ati pasal dia. depan2 dia ai bagitau. kalau tanya apa2.., kalau benda yang dia tanya tu ai tak berkenan, ai cakap je tak berkenan.but kiteorang ok jer.makin rapat. sampai ada yang pelik sebab downg cakap 'ana, kenapa direct sangat? tapi still budak tu tak marah ana pun, n still berkawan".
tapi nak tegur pun ada cara la.tegur la elok2. jangan perli2. jangan marah2. cakap baik2 la.
cakap belakang n rumors around. at the end, x ada solutions jugak. orang tu kata orang ni, orang ni kata orang tu, kawan orang tu kata orang ni, kawan orang ni kata orang tu salah. sampai bila pun benda tak settle. sampai bila2 pun makan ati.
dengan kesayangan dulu pun semua stok2 cakap lepas dan cakap depan. mungkin ai da terbiasa dengan cara tu. ang nak terasa ke tak ke, yang penting da luah apa yang tak puas ati.
and bukan sume orang boleh terima kaedah yang begitu. risiko nya agak besar. ada jugak ending dia tak bertegur sapa sampai sudah. main reason downg tak bertegur sapa, downg ngn Allah je tau. dua2 kunci rapat the reason. so, x da la nak cakap2 blakang pasal si A bergaduh ngn si B sebab bla bla bla..... sampai plak kat si B, si B plak jawab bla bla bla..kan ke panjang cerita.

as for me... ada jugak terasa ati or tak puas ati. but ai always keep in mind " tak pa, ni pun salah satu proses pembelajaran gak". so........ just face it dengan ati yang mula2 tak berapa tenang, lepas tu ati jadi agak tenang.
apa la ai merepek meraban kan....
k la that's all

1 comment:

  1. manusia ana.. macam2.. kita pun x terlepas dari kesilapan.. semoga kita termasuk di kalangan org yg terbuka pada teguran..
    speaking of that, an issue raised up here (office).. nanti balik cite :)

    Good Luck exam k..

    ReplyDelete