life

life

resepi

Thursday, April 19, 2012

1st time ke kb mall

hari ni lepas waktu keja, p kb mall (maklum la duk klate, hari khamis kn setengah hari)..
setelah mendapat petunjuk (jalan) nak ke sana, aku pun drive ler....
satu benda yang agak pelik bagi aku...
masuk mall kena amik tiket...yang tu tak pelik sebab sume mall pun kena amik tiket kan..
time kluar mall, xyah bayar..
tu yang aku rasa pelik..member cakap, kat sini memang macam tu...and tiket x boleh tinggal dalam keta..kalau kat kedah, kekadang aku tinggal jer..kecuali kalau kena byaq pakai mesin..
member cakap lagi, tiket tu untuk  kalau keta kena curi, kalau xda tiket, org yg curi keta tu x bley kluar la dari mall, tapi kalau ada tiket dalam keta, xke senang2 jer dia dapat kluar..
n pelik jugak ni...parking kat tmpat parking dalam mall pun kena stering lock....
kalau kat kedah, xyah sume tu, kunci cam biasa jer...
nmpknya situasi macam gini ajaq aku tuk jadi lebih alert n beware....
:-)

pasar malam pengkalan chepa

satu hari......pabila berjalan2 di pasar malam pengkalan chepa.


inilah hasilnya...byk kot membeli belah...tiga org makan...
ada roti john, somtam, etak, ayam goreng, ayam madu, mee celup, cheezy wadges...
 ni bungkusan etak...kalau beli mmg downg bungkus cam ni ar...yg ni beli kat pasar malam hari rabu 18/4/12 area kawasan perindustrian pengkalan chepa...



 ini adalah saki baki dari time makan dalam keta...berselera betul tgk member aku makan...da la nak makan pun agak2 susah...
ada cara dia kalau nak makan...kalau main hentam ja, alamatnya sampai tahun depan la x dapat makan.
 yg ni plak versi baru bukak...hhaha..
harga dlm rm1/2 rasanya..
 diantara yang menarik minat aku...dan aku berasa pelik..
kalau kat area kedah, area umh aku la kn..xda org jual ikan kat pasar malam cam ni..cantik2 lak tu ikan dia...so, ni salah satu benda yg sangat menarik bagi aku...
 mak cik pembuat somtam...yg buat aku rasa nk jadikan somtam tu makanan ruji aku..haha..sedap gler kot somtam dia...lepas da  beli, baru tau kata mak cik ni orang siam, patut sedap...
n one more thing, ada somtam budu....only in klate...aku blm penah try, mgkn next pasar malam nk try la
 yang ni versi dekat....bungkus dalam plastik panjang....
plastik kat sini panggil sumpit..
buah pelam panggil pauh...
limau ais=singa beng..
banyak la loghat yg aku leh blajar pas ni....
 yg ni versi da masuk dalam bekas..tunggu nak makan jer...kat sini somtam dia pakej skali dengan kangkung...
member cakap tuk ilangkan rasa pedas.
 ni namanya mee celup...tapi dalam tu ada segalanya, 
mee, kuew tiaw, beehoon...campur...rasa lebih kurang rasa bihun sup..tapi pedas...
tahap kesedapan bergantung kepada kuahnya...
kalau kuah dia sedap, sedap la .....



rasanya , sekian la dulu cerita pasal pasar malam di pengkalan chepa..
nanti kalau ada yang best, akan di upload lg gmbonyer
 

Thursday, April 12, 2012

masakan pertamaku di bumi klate

masih lagi berkisar tentang perkara kemarin....(11/4/12)
masa kat mydin, tetiba je  rasa nak masak....maklum la, da bawak dapur, rugi lak rasanya kalo x guna...kan?
so, sebagai kakak (maklum la aku yang paling tue skali) tny la dowang nak makan apa...(eceh, tanya macam tau masak sume jer kan) hahahha...
bebudak tu pulak kata, x kisah, so..aku decide nak masak sambal jer...senang n tahan lama....
sampai umah, aku pun masak la...sambal udang...hhahaha..nth la apa rasanya...xpenah2 guna instant chili....instant asam jawa.....
so, result nye seperti dibawah..
 
sambal udang versi org bujang.....      bebudak tu cakap sedap jer..sedap le kot kan...


 

kisah org merantau...

etak
 petang kemarin p mkn+ beli barang kat mydin kubang kerian.  on da way balik, dak umh cakap nak makan etak...
pelik betul aku, apebenda la etak ni kan....
salah sorang bgtau kata etak tu binatang bercengkerang...tapi time dia bgtau tu aku terbayang kura2...hahaaha..trus aku ingat dia tipu aku...sebabnye time dia bgtau tu , dia gelak2, xserius pun...
skali, hari ni ada majlis perutusan kat opis, dowang bagi majalah office..ada plak artikel pasal etak...memang betul apa bdk tu cakap...etak(macam kat gambo tu)..aku x tau la kat tempat aku panggil apa...tapi nampak macam lala.....
dowang cakap etak bakar sedap...nanti kalau jumpa, nak cuba la...:-)