life

life

resepi

Sunday, November 25, 2012

homesickkah aku?????????????

minggu ni balik kampung lagi....tapi tak la rush cam slalu.
balik pun jumaat pagi selepas p pasar pagi area pcb.  p beli barang - barang yang dipesan + yang x pesan pun aku beli..hhahaa...
Singgah di titiwangsa, having lunch....alone. enjoying da great view n fresh air puas2....
harus la gambaq pun puas2...
hari sabtu lak (25/11/12) cam biasa la. kelas, kelas n kelas. tapi kali ni kelas, test n test...hwaaa...
jumaat malam bersungguh siapkan assignment sampai kul 3 pagi, konon nak tdo awal n p klas awal. sudahnya lepas siap assignment, tido tapi mata x pejam pun. asyik tengok tingkap. penangan mak aku cite pasal orang pecah masuk kampung........... sampai kul 5 lebih gak la baru ley tido. kul 6.30 da kene bangun n p kelas. amik test dengan rileksnya..menggoreng ayat2 asalkan nampak paper tu penuh ja ngan jawapan walaupun tak tau la betul ka salah. do i care??? hahahhha...
patutnya balik klantan hari sabtu lepas habih kelas, tapi memandangkan aku habih klas 3.30, n waktu tu ujan, ditambah dengan cerita mak yang cmfirm buat aku takut. decided la balik hari ahad.
lepas balik umah, p amik barang adik bongsu yang da abih final...kalau dulu time keja kat penang,
memang tak da internet access, dia la yang slalu tolong buat assignment aku, walaupun kos dia engineering n aku admin, still dia masih sudi menolong.
tempat keja skarang memang leh access internet. dugaannya skarang adalah aku menjadi terlalu bz.time bila nak buat assign n stdy pun tak tau.  kadang2 terpikir, lebih baik bekerja gaji kecik ati happy dari gaji besar ati serabut.
so, pagi2 hari ahad mak da kejutkan aku,suruh balik awal2.takut ujan kalau balik petang katanya. pukul 10.30 kuar umah, p kola ketil dulu, buh minyak la konon, padahal dekat sejam kot aku kat situ. kalau nk ikut umh aku ngn kola ketil tu 15-20 minit ja kot.
on da way balik ati rasa x sedap..rasa sedih, rasa cam gelisah...........................yang penting rasa2 yang tak best la. berat ja ati nak balik sini. padahal bukan x pernah duk jauh. dari sekolah menengah kot da jarang duk umah.hurm, mungkin sebab dapat kumpul adik beradik kot rasa cam tu.
walaupun slalu dengar mak bebel, ada je benda x kena kat mata dia (sebabnya my mom sangat teliti n kemas, anak dia agak pemalas + kurang kemas) tapi best ja aku rasa, but it doesn't mean duk kat klntan x best. kat klntan got friend cum family, tapi mesti la x sama kan ngn family kita.
ntah la, slalunya kalau rasa2 yang tak berapa best ni, ada la benda nak jadi, nak kena marah ke apa ker.........
hopefully, i'm strong enough to face it. n might be all of this is because kealpaan padaNya.
seriusly, rasa ilang ketenangan. tu la, sapa suruh laqha kan. padan muka aku.
merindui ketenangan yang dulu dan sedang berusaha mendapatkannya kembali...................................................

no option, just need to try very very very hard n regret nothing.
kalau xdapat apa yang di hajati pun at least x menyesal sebab da berusaha.

bonda, c u next month.........
mood: can't wait :(

Saturday, November 17, 2012

intan aka intura

balik dari cyber, 3/11/12 p test n terus balik ke kb. rasanya itu adalah hari2 yang sangat tuff. sangat memenatkan,tapi boleh cuci mata n boleh di kira makan angin, kira ok la kan. 4/11/12 masuk keja. tengok2 dalam fail yang baru kluar dari bilik boss, ada surat untuk kursus ETOS di INTAN SP. juga dikenali sebagai intura (INTAN UTARA). sebelum tu kene settlekan keja untuk 20/11 sebabnya minggu selepas kursus tu adalah minggu yang cuti panjang. keja pada 14/11 je. so, kene la settle keja dulu kan.
disebabkan tak sempat settle keja pada 4/11, 5/11 tu ai masuk opis lagi. tuk settle kan keja. walaupun tu adalah tarikh perjalanan. boss pun masuk opis jugak. so, bila boss masuk meeting, ingatnya nak gerak balik kedah la.tapi, keja masih belum siap. akhirnya dekat kul 12 baru ley gerak dari opis. dalam kul 1 lebih baru dapat kluar dari kb.
perjalanan tak la jauh sangat sebab ikut shortcut. ai ikut rantau panjang. lepas dari jeli, ujan renyai2... tapi ada je keta yang nak ke grik. sepanjang lalu kat bukit2 tu, ada jumpa orang renovate jalan la, trailer terbalik la......, sampai di baling da petang. tapi masa kat opis sebelum balik da telefon intan sp, katanya tutup pendaftaran sebelum kul 6.rasanya sempat.so, terus ke sp dulu, x singgah umah pun. niatnya nak p daftar n terus balik. dan tidak bermalam di intan sepanjang kursus sebab rumah dekat. tapi malangnya time balik banjir plak di petronas puteri jaya. time p pun da banjir, tapi leh lalu lagi. time balik memang x boleh lalu langsung, abang yang jaga tu siap suh patah balik lagi.
berkampungla di kfc econsave puteri jaya. sampai kul 9.40 mlam baru leh lalu....
terus tukar pikiran, kene stay kat intan kalau tak mau ada masalah sepanjang kursus.
esoknya (6/11) pagi2 lagi da sampai kat intan. check in.hehehhe...bawak la baju sume kan...
hari 1st kursus sangat best. sesi pengenalan la kan. lepas tu masuk kelas. bincang pasal ETOS. setiap kumpulan diberi masalah. kes2 yang tertangguh. perlu bincang sama ada projek2 yang tertangguh tu perlu diteruskan ataupun tidak. serta projek2 yang siap tapi tidak digunakan. petang dengar ceramah tranformasi. apa yang disampaikan oleh penceramah tu sumenye relate ngan topik, cuma nya cara penyampaian dia membuatkan ramai yang ngantuk n x dapat pay attention.
2nd day-  melawat istana anak bukit kat aloq. malam sebelum tu bawak member2 kursus p cari kasut di cs, sp.centre square sp. peserta di bawa ke aloq naik bas.sampai di istana, dibawa masuk ke balairong seri. pegawai di situ cerita la sedikit sebanyak tentang istana. lepas tu makan...
lepas makan, melawat mini zoo / haiwan peliharaan sultan.
kul 12, balik semula ke intan.yang bestnye ai ingat melawat istana tu seharian,tapi jadi separuh hari.ingatkan petang tu free la.baik punya duk berangan nak tido...hahhhaha....sekali lepas sampai peg. bagitau petang kita ada kelas ye di dewan za'ba. hahhaa...punah harapan beta...
kelas petang adalah dengar ceramah bertajuk mengutamakan pelanggan dan aduan sebagai hadiah. ceramah oleh pegawai intan. senang difahami sebab dia menggunakan contoh2 di tempat kerja. 
3rd day - dengar ceramah je dari kul 8 - 12. tapi ok ja sebab penceramah dari produktiviti negara, tak ngantuk langsung.lepas makan tengah hari, ada sesi refleksi, peg. tu kata nanti leh la tulis apa relevannya melawat istana dengan kursus ni sebabnya dia kata dia x nampak apa relevannya bende tu. tapi bagi budak2 cam ai ni. bende tu at least dapat tambah pengetahuan kita tentang perjalan di istana. makanan di intan sp sedap. rata2 orang yang berkursus di situ pun kata cam tu.roomate ai pun kata cam tu. dia kata kalau kat tempat lain susah la nak jumpa makanan sedap time kursus. masa pi istana, dapat jumpa ngan owner kafe kat hospital sungai petani. makanan kat situ memang sedap. kadang2 saja ja singgah hospital tu.bukan nak p melawat orang sakit, nak p mkan je.
lepas kursus, apa lagi, check in kat kg binjul luar la. sampai 17/11.

 perjalanan yang penat n panjang.
2-3/11 kat kl.3-5/11 kb klate, 5-17/11 di kedah.

bilik kursus kat intura, ada macam bilik hotel x
meja study...yg tgh itam tu tv

meja minum petang



peserta kursus di balairong seri


tempat pemuzik n alat muzik

e carpet




pentas persembahan khas for datuk ct


naik tuk melawat bilik press conference


mini zoo sultan

lepaking


makan tgh hari hari 1st kursus, mkanan cm ni la yg buat ai cpt gumuk





























































Sunday, November 11, 2012

perjalanan ke cyber

balik dari raya aji, 1/11/12 kene p cyberjaya. ada interview kat sana. so, bertolak la di pagi hari (pagi ker)..hehehe. dalam kul 10 lebey2 cam tu. ikut jalan gua musang.lalu pahang sume la, jauh gler aku rasa lalu situ...walaupun da 2nd time lalu, 1st time dulu lalu situ gak.g kajang sebab tebiu jugak.
jalan dia bukan la jalan highway macam highway kl- penang. jalan raya biasa, lalu kampung,, pekan kecik, ladang2. at least ley jugak aku cuci2 mata lalu area situ.

dekat kul 7 lebih baru dapt masuk area kl. masuk area gombak. nasib baik ada co-pilot yang padai tengok google maps. harap kat aku memang akan sesat la. makanya dengan bantuan gps dapat la kami jumpa tempat interview tu. lepas tu heading to dengkil sebab nak cari tempat bermalam.

masa mai ngan member kat penang stay kat sepang budget hotel, walaupun budget, dalam rm70 - 80 semalam, tapi bilik dia ok sangat. malangnya masa kami sampai bilik kat hotel tu da penuh. mengikut tafsirn amba yang tak berapa nak pandai menilik ni...kebanyakan yang stay kat situ mungkin family budak2 yang akan p interview esoknya di cyberjaya.

1st time p stay kat sini sebab dekat ngan cyberjaya
lepas da penuh, da tak tau nak cari kat mana, mintak la tolong dengan en.google. ada langi-langit hotel, tapi da penuh jugak.lepas tu ada foong hotel kot. tapi no telefon tu area banting ka mana ntah. n budak yang pick up fon tu bagi la no yang area dengkil. nasib baik ada lagi bilik kosong. yang ni lagi murah. rm48 satu malam, dengar charge 1 malam je sudah cukup membuatkan aku takut dan meragui keselamatan di situ.
sangat melampau kan...well aku memang cam tu. dulu masa p ngan bonda, interview di kl,aku sanggup stay di dynasty, downg ckap situ mahal, janji aku rasa selamat.
 masa masuk kat dalam tu tengok dia nye harga siap ada tulis lagi 1 jam rm berapa. dan2 la aku cuak, mula la nak ajak co-pilot p cari tempat lain. tapi kat mana lagi nak cari? kaki da nak lembik kot drive dekat 8 jam lebih. masa sampai kat hotel tu pun da dekat kul 10. badan da sangat penat. nak makan pun da x da mood. mood nak berehat je banyak.da la belum study apa2 tuk esoknye. lepas tu stay jugak la kat situ.  malam tu time nak tdo, dengaq bunyi macam macam, bunyi budak nangis la (bukan antu k, anak orang yg nangis), bunyi orang bersembang, orang berjalan la. dekat kul 1 pagi kot baru dapat tdo.again....without doing revision for tomorrow.

























































amik dr en.google

bukti da sampai di bentong, pahang


























































































lepas da habih interview, terus drive balik kedah. sebab nye 3/11/12 ada test di uitm. sampai di juru dalam pukul 4. amik tiket highway di cyberjaya dalam kul 11, sampai di juru dalam kul 4.harga tol rm 48++. terkejut la si co-pilot. mahal katanya. ye la tengok la dari cyber mana ada duk exit2. straight je sampai juru. belah balik ni singgah makan tengah hari di r n r sngai perak. terjakun kejap sebab da ada eskalator. dulu2 aku singah area sini kene naik tangga je nak p kedai makan dia, lepas tu siap ada nak buat jetty bot tuk makan angin kat sungai tu....wa..sangat best nampaknye.
lepas makan terus balik la kan, nak sampai butterworth awal kn. lepas kluar tol juru, terus p bandar sunway. da macam jadi tempat kesukaan aku lak tempat tu. p carnival, tengok wayang. ilangkan tension tebiu katanya,padahal awak tu x sempat study, memang la x boleh jawab kalau dia tanya. lagi2 bab2 akta ni.
habih tgk wayang, bonda call tanya duk mana, tu la, da sampai penang, gatai x mau bagitau sapa suruh kan.
cakap la kat bonda, da sampai kul 4 lebih tadi, tengok wayang.
lepas tengok wayang baru balik umh.sampai malam jugak la di umah.


raya aji

9/11/12 - 12/11/12
11.44 p.m
intan sp

da lama rasanya x mencurahkan perasaan...chewahhh..hhahah geli kot.
da lama x menaip...
balik kampung time raya haji hari tu, sangat best sebab:
ley balik kul 11, walaupun aku stuck kat kb sampai kul 1 tgh hari.lagi satu best sebab aku dengan rasa bestnye lalu sambil tengok lane sebelah (arah grik - kb) yang jam...muke xbleh blah...sambil ada perasaan " tengok la, belah saya x jam pun".hahahha..jam teruk time raya aji hari tu. nak2 dekat nak masuk jeli...memang jam gler. hentian rehat x yah cakap la, memang penuh pun.sampai kat umah da dekat magrib. raya pertama ai ngan sepupu2 masuk  korban, so,buat kat umah kiteorg je la.sekaligus dengan kenduri.tp tak sempat nak snap gambar lauk.antara masakan yang ada pada hari raya tu sesi pagi ada ketupat nasi, ketupat pulut, apam polka dot, creampuff, kuih2 raya, rendang, gulai daging, kek.. sesi tengah hari ada mee, bihun, kuew tiaw sup, gulai daging, ati lembu goreng, daging rebus ,ayaq asam, ulaman, nasi minyak.
actvt mengetest camera

pagi raya.






my anak








gotong royong menyediakan lauk kenduri

kebanyakannya geng2 mak



akibat daging berlebihan :)











 raya ke dua, kene p antaq kak la balik langkawi, tapi  p antaq setakat aloq je la, kola kedah....
sebelum p kola kedah, kak la bawak p pekan rabu, pekan yang hari2 adalah hari rabu,hari khamis pn dia hari rabu, hari jumaat pun dia tetap hari rabu.niat p sini satu je, nak cari pekasam.
kak la kata banyak  orang jual pekasam.peliks gak aku sebab sepanjang aku penah singgah tempat ni x da pun org jual pekasam.

Rupa- rupanya pekasam tu area belakang sket. patut la aku tak penah jumpa lansung, pasai aku duk p belah depan jer...
penah menjadi peberet aku satu ketika dulu

pilih mana mau






























banyak jenis ikan dia buat pekasam. ada ikan gelama, ikan puyu, ikan sepat...
pilih la mana mau.satu tuppaware kecik tu ada yang rm5 ja, dia timbang kilo la.x ingat la berapa rm sekilo.tapi leh ja beli rm5 ke, rm9 ke..dia leh tolong bungkuskan.

selepas itu, cuci mata !!!
















lepas antaq kak la, balik tu singgah la kat hyper baru bukak.tepi highway exit sungai lalang.saja la nak try p tengok apa yang best kat situ. p2 tengok bnyak lagi yang belum ada.atm belum ada, tandas pun bukan suma boleh guna.mungkin dalam 1 bulan lagi lengkap la kot.