pagi2 p mydin kubang kerian, bershopping barang dapur dengan sukeatinyer...
balik plak trus masak..maklum la, time shopping lupe nak tengok jam, sampai2 umah dah dekat kul 2...
masak dengan kadar yang agak laju + agak kelam kabut sebab memasing dah lapo... sambil2 masak tu kudap nugget yang erin da goreng dulu sebelum masak lauk tengah hari.
Menu hari cuti hari ni rendang ayam, toge goreng, sambal belacan, ulam pegaga, ikan goreng, cuci mulut - buah oren n air sunquick oren jugak.. lauk2 di atas cmfirm la makan ngan nasik kan sebabnya belum terbukak ati, nak diet atkins, makan lauk aja, nasik x makan.
ikan goreng
harga banyak ni yang belum dimasak, cmfirm la beli yang fresh belum masak kan...
rm 10...
tak tau la aku ni ikan apa.tapi sedap.
sambal belacan made by erin.
sebab benda alah ni la slalunya ai makan nasik bertambah...
sayur toge goreng kicap. also made by erin. sedap sayur dia.
rendang ayam, made by me :) |
ayam
serai
lengkuas
kunyit hidup
cili padi (kalau suke pedas boleh letak banyak)
bawang besar
kerisik
daun kunyit
minyak
ayam tu goreng dulu, lepas dah siap, angkat dan letak di tepi dulu
blend serai, lengkuas, kunyit idup, cili padi dan bawang besar.
panaskan minyak (ai pakai minyak yang goreng ayam tadi),
masuk bahan - bahan blend tadi
biar sampai agak kering sket, masukkan kerisik.biarkan beberapa minit.
lepas tu masukkan ayam goreng tadi.
terpulang nak goreng ayam masak sepenuhnya atau separuh masak.
lastly letak daun kunyit dan garam.
selepas beberapa minit, boleh la angkat.
lepas tu hidang n makan. :)
may b lepas ni masak balik kot cam dulu, da lama tak masak, rasa cam dah tak reti masak lansung dah.
No comments:
Post a Comment